Terrárium világítás, Éjszakai LED világítás, UV izzók, melegítők izzók - Terrárium - Akvárium készítés

Terrárium Készítés

Tartalomhoz ugrás

Terrárium világítás, Éjszakai LED világítás, UV izzók, melegítők izzók

<Terrárium>
Terrárium világítás
Terrárium világítás Neon csővel
A megfelelő világítás igen fontos szerepet játszik a terrárium kialakításában. Mivel a természetes fényt nem tudjuk biztosítani ezért csak a mesterséges megvilágítással tudjuk kedvenceinknek a megfelelő fényt pótolni.
Az általam készített terrárium világítás teljesen egyedi méretre gyártható. Anyaga, fekete formázott műanyag ház, kerekített élekkel. A szélein peremekkel ami pontosan a terrárium tetejére passzol, így megakadályozza, hogy az lecsússzon. Ahogy említettem mérete teljesen a terrárium méretéhez igazítható, így alkot teljes egységet.

Terrárium világítás felszereltség
1. Fekete műanyag ház
2. Kerekített élek
3. Központi kapcsoló
4. Szellőző rács
5. Rögzítő perem
6. Billenthető lámpatest
7. UVB foglalat
A terrárium világítás felszereltségéhez két melegítő és egy UVB izzó tartozik, melyeket egy központi kontrol lámpás kapcsolóval lehet működtetni.
A melegítők GU10 halogén izzók melyek billenthető lámpatestben kaptak helyet, így mindig a megfelelő irányba lehet állítani. Ezek az izzók 35W illetve 50W-os lehetnek. A mediterrán élőhelyű hüllők számára 35W-os a sivatagiak igénylik az 50W-os izzót.

 
 
Ezek a melegítő izzók az alábbi tulajdonsággal rendelkeznek.
 
     
  • Elősegíti      a növények növekedését, növeli az állatok vitalitását.
  •  
  • Teljes      spektrumú fénykibocsátás meleg fehér színben (2900K)
  •  
  • Hosszabb      élettartam a hagyományos izzókhoz képest

 
Az UVB izzó általában 26W-os ami szintén lehet mediterrán illetve sivatagi. Nagyobb terráriumoknál lehet kérni neon UVB csövet is, ami elektromos gyújtással készül így megszűnik a felkapcsoláskor zavaró vibráló jelenség.
Terrárium világítás izzókkal
Terrárium UVB izzó
Éjszakai fény terráriumba
Terrárium világítással
A világítás mellé kiegészítő világításnak lehet éjszakai világítást is kérni. Az éjszakai fény LED megvilágítást kapott, amitől a fogyasztása minimális. Az éjszakai fény a holdfényét imitálja ami az éjszaka aktív állatok napi ciklusát segíti elő. Mivel a LED nem ad le hőt így az éjszakai hőmérsékletet nem emeli meg. Az éjszaka fény és a nappali fény külön kapcsolhatók és külön  vezetéket is kapnak amiket így egy-egy időzítőbe dugva automatává lehet változtatni. Éjszakai fényt csak az éjjel aktív állatoknál kell használni. Ezzel a kombinált megvilágítással tökéletesen megfigyelhetjük állataink egész napos viselkedését.
 
A mellékelt képeken az éjszaka megvilágított, és a nappal megvilágított  terráriumokon lehet látni a világítás fontosságát.
A fentebb említett világítótestek fekete műanyag házban vannak elhelyezve, a lapok lekerekített éllel találkoznak, az előlap. Tetején, az izzók felett, szellőző ráccsal hogy a felesleges hő távozni tudjon, ezeket letakarni tilos. A kapcsoló a lámpatest tetején található ami egyszerre kapcsolja a melegítő és UVB izzókat. A szélessége milliméterenként változhat, a mélységét úgy igazítom, hogy maradjon hely a szellőzésnek, a magasság viszont nem változtatható ami 13 cm. Méret határ sajnos van mert 40x30 alapterületű terráriumnál kissebre nem tudok világítást készíteni mivel a lámpatestek nem férnének el ennél kisseb burában.

Terrárium Készítés.hu

Vissza a tartalomhoz